12 квітня – Міжнародний день польоту людини в космос

Оновлено 12.04.2021 у

12 квітня – Міжнародний день польоту людини в космос. 60 років тому Юрій Гагарін вперше у світі здійснив орбітальний політ навколо Землі.

Ракетно-космічна галузь сьогоднішньої України.

Українські інженери та дослідники були золотом галузі авіації та космонавтики Радянського Союзу. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства причетні до всіх найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу "Енергія-Буран".

Навіть засновник SpaceX Ілон Маск визнає, що саме Україна зіграла провідну роль у становленні радянської космічної галузі.

8 фактів про українську космонавтику.

1. Україна – у ТОП-5 країн з повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки

Ми одна з небагатьох країн світу, яка має замкнутий цикл ракетобудування, починаючи з ракетного палива, закінчуючи готовими корпусами, ракетами-носіями і космічними апаратами.

Україна виробляє: двигуни, вузли і агрегати РН; космічні апарати; окремі системи КА, ракетно-космічні комплекси, ракети-носії.

За час незалежності українськими ракетами було здійснено 148 пусків. Ракети стартували з космодромів Плесецьк, Байконур, Воллопс, платформи "Морський старт". На орбіту було виведено близько 300 космічних апаратів на замовлення різних країн світу.

2. Українська космічна промисловість – світовий лідер за відсотком працюючих у галузі жінок

У Державному космічному агентстві України, згідно штатного розпису, працює майже 50% жінок. А в інших країнах в космічній промисловості працює від 20 до 30% жінок..

3. Українці працюють над будівництвом на Місяці власної бази

Українське підприємство "Південне" працює над проектом постійної бази на поверхні Місяця, і наші науковці вже приступили до роботи.

Проект має п'ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на якій перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.

4. Українські інженери на європейське замовлення створили двигун для ракети-носія "Вега"

На замовлення Європейського космічного агентства (ESA) КБ "Південне" розробило блок маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія "Вега". Виготовили його на заводі "Південмаш" у місті Дніпро. За словами директора заводу, український двигун четвертого ступеня працює довше, ніж двигуни перших трьох ступенів разом узяті. У листопаді 2018 року відбувся успішний пуск "Веги" з українським двигуном

5. В Україні розташований найбільший в світі радіотелескоп декаметрових хвиль

УТР-2 (український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації) — найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль, що знаходиться у Харківській області України та належить Радіоастрономічному інституту НАН України.

Працюючі на УТР-2 астрономи першими в світі виявили в міжзоряному середовищі спектральні лінії вуглецю (головного "цеглинки", необхідного для появи органічного життя), каталогізували джерела випромінювань в далекому космосі, розробили теорію гравітаційних лінз, викривляється світло від далеких зірок і галактик, вивчили механізми радіовипромінювання Сонця і Юпітера

6. Українці брали участь у створенні ракети-носія NASA "Antares"

Ракета-носій "Antares" створений американською корпорацією Orbital ATK за участю українських підприємств.

Головна конструкція першої ступені ракети розроблена конструкторським бюро "Південне" та виготовлена на "Південному машинобудівному заводі ім. Макарова" (обидва – у місті Дніпро) у співпраці з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "РАПІД" (Чернігів) та ін. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях Antares, які проводилися в США.

Восени 2018 року NASA успішно запустило ракету "Antares", аби доставити вантажний модуль "Сігнус" до Міжнародної космічної станції.

7. Молоді українські науковці перемагають у конкурсах NASA

У 2016 році проект української команди Mars Hopper став переможцем хакатона NASA в номінації "глядацькі симпатії"

У 2017-му в ТОП-25 конкурсу NASA увійшли відразу дві українські команди, які пропонували "земну" модель орбітальної станції і концепцію розумного поселення

8. Космонавт NASA розгорнув український прапор у космосі

Космонавт NASA Рендольф Брезник у 2017 році розгорнув на орбіті український прапор. Він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов'язують родинні зв'язки.

Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді – другий після Каденюка розгорнув на орбіті синьо-жовтий стяг.

Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=4899