НОВИНИ від вихованців гуртка «Журналістика»

Оновлено 29.04.2022 у

Громада на Львівщині веснянками зустріла Великдень.

«Весняні гаївки» - святковий захід в рамках фестивалю «Полегойки бойки» відбувся напередодні в одній з сільських гормад Львівщини. В заході взяли участь жителі громади. Учні та учителі школи, які організували це свято запросили на нього мешканців центру для внутрішньо переміщених осіб.

Джерело: гості свята – незалежні журналісти Вікторія Волошко та Данііл Кислиця

Деталі:

26 квітня, після Великодня втринадцяте відбувся щорічний фестиваль «Полегойки-бойки». Цього разу він був присвячений заклику весни та Христовому воскресінню. Саме тому на заході виконувалась величезна кількість різноманітних гаївок: «Царівна». «Кривий танець», «Романочки», «Ой, яворе-явороньку», «Летів голуб з голуб’яти» та багато інших. Гаївки (веснянки) — це обрядові пісні, які вітають прихід весни. Колись такими піснями вітали початок польових весняних робіт. Сьогодні ж ця традиція залишилась, але пов’язана вона із світлим святом Великодня.Діти з радістю брали активну участь у виконанні веснянок: водили хороводи, допомагали з крапанки зробити писанку. Під час свята для усіх бажаючих був проведений майстерклас з писанкарства.

Глядачі дуже привітно зустрічали виступи гуртів “Бойківчанка” та “Солом’яний бичок”. Несподіваним був виступ чоловічого гурту, який, за словами його учасників, не має репетицій і постійної назви. На цьому заході вони мали назву «Квінта», бо шостий учасник гурту не був присутній на святі, тому що боронить нашу країну в лавах ЗСУ. Гурт акапельно виконав дві пісні: авторську пісню «Христос Воскрес», яку написав один з участників групи, та всесвітьно відому «Ой, у лузі червона калина», яку гаряче підхопили всі учасники свята.

27.04.2022

Вікторія Волошко, незалежна журналістка

НОВИНИ від виховаців гуртка "Журналістика", керівник Вікторія Лукашова